Geen groter contrast dan tussen zwart en wit. Op het eerste gezicht staat het Taoïstische yin-en-yangsymbool dan ook voor tegenstellingen.

Het zwarte yin is intuïtie, passief, vrouwelijk, negatief, zacht, koud. Het witte yang is intellect, actief, mannelijk, positief, hard, warm. Maar er is meer aan de hand….
Een cirkel klemt de twee krachten samen: yin en yang hermetisch verenigd. En als je goed kijkt, is de scheiding ook helemaal niet zo zwart-wit. De yin-helft heeft een witte kern, de yang-helft een zwarte. De twee delen zoeken elkaar bovendien nadrukkelijk op. Ze draaien rond in een intieme omhelzing. Het gaat in dit symbool dan ook niet zozeer om tegenstellingen, als wel om aanvulling. Ieder mens –en alles wat bestaat- heeft beide krachten in zich. Het een kan niet zonder het ander…

Yin en yang zijn Chinese begrippen. Ze worden beschouwd als de twee tegengestelde en complementaire (elkaar aanvullende) elementen van het universum. Het zijn geen absolute polen zoals goed en kwaad; beide begrippen bestaan alleen in relatie tot elkaar. Niets in het universum is volledig Yin of volledig Yang. Iets heeft altijd een Yin èn een Yang kant; wanneer iets Yin genoemd wordt, is ook Yang aanwezig. Het absolute Yin of absolute Yang bestaat niet. Er bestaat geen absoluut donker of licht; in de nacht wanneer het donker is, kunnen wij toch zien en overdag zijn er altijd schaduwen.
Yin wordt in verband gebracht met de donkere maan (die afgekeerd is van de zon) en staat voor de vrouwelijke natuur. Yang wordt in verband gebracht met de heldere zon en komt overeen met de mannelijke natuur. De symbolische kleuren van yin en yang worden in de regel respectievelijk met zwart en wit aangegeven.
Yin en Yang zijn `gevangen` in een cirkel, die symbool staat voor het universum. Yin is de veroorzaker van Yang; hetgeen in het symbool tot uitdrukking komt door de witte stip in donkere Yin. Yang is de veroorzaker van Yin; hetgeen in het symbool tot uitdrukking komt door de zwarte stip in het lichte Yang.
Wanneer je door de cirkel van het Yin-Yang symbool een verticale lijn tekent, dan zie je dat in de ene waarde ook de andere aanwezig is (de halve cirkel). De twee stippen geven aan dat het ene het begin van het ander is, dat Yang het begin is van Yin en Yin het begin van Yang. De lijn die de `scheiding` tussen yin en yang aangeeft, wordt niet als een rechte verticale lijn getekend. Het is een `S` waarmee wordt aangegeven dat een en ander een dynamisch proces is.
 

 

Sorteer op
 • Yin Yang bedel aan armband
  Yin Yang bedel aan armband

  Geen groter contrast dan tussen zwart en wit. Op het eerste gezicht staat het Taoïstische yin-en-yangsymbool dan ook voor tegenstellingen.

  Het zwarte yin is intuïtie, passief, vrouwelijk, negatief, zacht, koud. Het witte yang…

  € 6,95
 • Yin Yang hangertje van zilver
  Yin Yang hangertje van zilver

  Geen groter contrast dan tussen zwart en wit. Op het eerste gezicht staat het Taoïstische yin-en-yangsymbool dan ook voor tegenstellingen.Het zwarte yin is intuïtie, passief, vrouwelijk, negatief, zacht, koud. Het witte yang is…

  € 15,95
© 2009 - 2024 Happybazaar | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel