Het Gelukshandje, ook wel Hamsa of Hand van Fatima genoemd, is een oud symbool onder andere uit het Jodendom en de Islam. In de laatste religie wordt het de hand van Fatima (dochter van de profeet Mohammed) genoemd.

De vijf vingers zouden een verwijzing zijn naar  de vijf verplichtingen van het geloof:
5x bidden per dag, het geven van aalmoezen, de geloofsbelijdenis, vasten tijdens de Ramadan en minstens een keer in je leven op pelgrimstocht naar Mekka gaan.

In het Joodse geloof verwijst het naar de hand van God en de Joden noemen het ’t handje van Mirjam of Hamsa, wat vijf betekent. Dit getal zou een verwijzing zijn naar de vijf boeken van de Thora.

Over een ding zijn beide religies het eens: het brengt de drager geluk en geeft bescherming tegen het kwaad. Daarnaast wordt een open hand gezien als universeel symbool voor vrede, omdat je er niets in verborgen kunt houden. Naast een teken van vriendschap is het ook een teken van bescherming; het zegt STOP tegen het kwaad wat op je af komt. In de handpalm wordt vaak een oog afgebeeld. Dit is de nazar die bescherming biedt tegen het kwade oog.

 

 

Sorteer op
  • Bedelarmbandje met Levensboom, Aum of Gelukshandje
    Bedelarmbandje met Levensboom, Aum of Gelukshandje

    Welk symbool spreekt jou het meeste aan? Elk bedeltje heeft een bijzondere betekenis dus maak je keuze of bestel ze alle drie en draag ze als set.

    De levensboom staat symbool voor wijsheid, bescherming, kracht, overvloed,…

    € 8,95
Sorteer op

© 2009 - 2021 Happybazaar | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel